Laatste nieuws

Nieuws

Reminder | Masteravond 21 november 2013 met Wouter Hart

Geplaatst op 12-11-2013

Van het ELLLA-team ontvingen wij het volgende bericht:

Op donderdag 21 november 2013 spreekt Wouter Hart over de bestseller ‘Verdraaide organisaties' tijdens de masteravond die ELLLA samen met Kennispoort Regio Zwolle organiseert Tijdens deze masteravond staat de vraag centraal wat we kunnen we leren van organisaties die veel beter presteren dan de rest. Volgens Hart organiseren zulke organisaties alles dicht bij de klant en de professional, en houden zij zaken simpel door vooral het gezonde boerenverstand te verkiezen boven een overdaad aan managementlogica die leidt tot een complexe bedrijfsvoering en veel bureaucratie. Succesvolle organisaties gaan volgens hem terug naar de essentie en stellen zichzelf de vraag: waar staan wij voor en wat hebben we te doen? In plaats van interne systemen te laten regeren keren zij terug naarde bedoeling.

Bij veel organisaties wordt hard gewerkt aan het formuleren van beleid, het opstellen van procedures, protocollen en werkinstructies, aan het helder beschrijven van taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden en aan kennismanagement, capaciteitsmanagement, projectmanagent, kwaliteitsmanagement et cetera. Het is een grote uitdaging om dit gemanaged te krijgen, laat staan om het ook daadwerkelijk te implementeren, zodat iedereen zich gaat houden aan de gemaakte afspraken.

Deze manier van denken en werken, waarmee de systeemwereld snel het startpunt van het denk wordt, bestempelt Hart als 'verdraaide organisatie'. Deze manier van denken leidt er volgens hem niet toe in control te komen of goede (financiële) resultaten te realiseren, laat staan dat het tot echt hoge klantwaarde leidt. In plaats daarvan leidt het juist tot een complexe bedrijfsvoering, enorm veel bureaucratie, grote stafafdelingen en miljoenen aan middelen die naar het 'afkrijgen' van die systeemwereld gaan. Maar nog belangrijker is volgens Hart dat we in alle drukte om die systeemwereld op orde te krijgen de mindset van de hele organisatie verleggen van de klant naar de interne systeemwereld en alle afspraken die gemaakt zijn.

Het geheim van succesvolle organisaties is dat de leefwereld dominant is aan de systeemwereld. Wanneer de bedoeling werkelijk steeds weer de start van het denken is, blijft de systeemwereld dun en ondersteunend. Tijdens de masteravond geeft Hart zijn perspectief op de relatie van mensen en systemen en waarom het sturen vanuit de bedoeling zo nodig is om de klantgerichtheid overeind te houden.

Wouter Hart is initiatiefnemer en co-auteur van Verdraaide organisaties. Hij studeerde Culturele & Maatschappelijke Vorming aan de Hogeschool Utrecht. Na zijn opleiding hield hij zich een aantal jaren bezig met leiderschapsontwikkeling. Zo schreef hij het boek Leiders van vandaag - lessen van morgen dat in 2009 genomineerd werd als managementboek van het jaar. In zijn onderzoek naar verdraaide organisaties is Wouter zich sinds 2003 gaan verdiepen in de bedrijfskundige kant. Juist om de dynamiek binnen organisaties goed te leren kennen.

Programma


18.00 uur ontvangst met licht diner bij Grand Hotel Wientjes te Zwolle

19.00 uur lezing Wouter Hart
20.30 uur netwerkborrel

Aanmelden


De kosten voor deze avond zijn € 75,00 p.p. exclusief btw. U kunt zich tot 15 november 2013 aanmelden voor deze masteravond door uw NAW-gegevens te mailen naar contact@ellla.nl.Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt, en aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst behandeld. Voor meer informatie kunt u terecht op onze site.

Ik kijk er naar uit u op 21 november te ontmoeten.
Met vriendelijke groet,
Mienke Schinkel